Nero’s Guests

Deepa Bhatia

In de afgelopen tien jaar pleegden meer dan 200 duizend boeren in India zelfmoord. Een drama dat veroorzaakt wordt door de schrijnende armoede. Maar noch de autoriteiten noch de media pikken het op. Nero’s Guests volgt journalist Palagummi Sainath die zich het lot van de arme boeren aantrekt.

Journalist Sainath publiceert de verhalen van de slachtoffers in dagblad The Hindu. Dat is bijzonder, want "geen enkele krant in dit land heeft een correspondent die exclusief over armoede schrijft". Met andere woorden: zo'n zeventig procent van de Indiase bevolking heeft volgens de Indiase elite geen nieuwswaarde. Zo'n overweldigende armoede is blijkbaar te confronterend voor de lezer. "Is het een zonde om boer te zijn?", vraagt een berooide man zich wanhopig af. Sainath gebruikt de zelfmoorden om de enorme welvaartskloof in India ter discussie te stellen. Filmmaker Deepa Bhaita volgt hem naar straatarme boerenfamilies en drukbezochte lezingen. Tussendoor richt Sainath zich in de vlot gemonteerde film – Bhatia is filmeditor van Bollywoodfilms – direct tot de camera. Keer op keer legt de gedreven en goed geïnformeerde journalist het schrijnende gebrek aan sociale rechtvaardigheid in India en de hypocrisie van het neoliberalisme bloot. Voor zijn enigszins apathische hoogopgeleide publiek verwijst hij naar Tacitus: Nero verbrandde gevangenen bij wijze van nachtelijke verlichting. Zijn gasten stonden erbij en keken ernaar.

Palagummi Sainath is een van de tien mensenrechtenactivisten uit het hoofdprogramma A Matter of ACT en aanwezig op het festival. 

Credits

Regisseur
Deepa Bhatia
Jaartal
2009
Productieland
India
Soort
Documentaire
Duur
55 minuten
Taal
Engels, Hindi, Marathi
Productiebedrijf
Mistral Movies
World Sales
IDFA Bertha Fund
Nederlandse distributeur
IDFA Bertha Fund