Niet meer zonder jou

Mijke de Jong, Adelheid Roosen

Schrijfster en actrice Nazmiye Oral en haar moeder Havva boekten wereldwijd succes met de theatervoorstelling Niet meer zonder jou. Duizenden mensen bezochten de voorstelling, behalve hun familie; Havva wilde niet dat zij wisten waar zij mee bezig was. Nu voeren ze het stuk voor het eerst thuis op.

Ruim twee jaar speelden Nazmiye en Havva Niet meer zonder jou in buurthuizen en in theaters, van Amsterdam tot aan New York. Nazmiye: ‘Mijn strenggelovige moeder wilde overal spelen, behalve in Hengelo. Niemand mocht weten waarmee zij bezig was. Voor mij is ze meegegaan naar mijn territorium – het theater – als het ultieme liefdesoffer. Ik wilde het stuk ook spelen waar het allemaal begon – in haar territorium – Hengelo. In het bijzijn van mijn familie.’ Havva stemt in wanneer Nazmiye’s 14-jaar jongere broer toestemming geeft.

Als ultieme daad van intimiteit spelen moeder en dochter Niet meer zonder jou in de kleine huiskamer van Havva’s flat in Hengelo. Op de bank, met gespannen gezichten, zitten de twee broers, zus, buurvrouw en dochters van Nazmiye. Ertegenover zijzelf met haar moeder Havva. De openhartige dialoog over religie, familie, seksualiteit, tradities, normen en waarden – aan de hand van hun gezamenlijke geschiedenis – levert veel commentaar op vanaf de bank. Er is woede, frustratie, ontroering, liefde, verwijt, maar ook herkenning en erkenning.

Credits

Regisseur
Mijke de Jong, Adelheid Roosen
Producent
Machteld van Gelder
Jaartal
2018
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
39 minuten
Taal
Nederlands, Turks
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Human, Kleine Storm
World Sales
Female Economy