Night Will Fall

Andre Singer

De bevrijding van de nazi-concentratiekampen is uitvoerig gefilmd. Een team onder leiding van Alfred Hitchcock moest er een documentaire van maken, maar die bleef onvoltooid. Zeventig jaar na dato werd de draad opgepakt door André Singer. Night Will Fall vertelt over de totstandkoming van de film.

Toen de nazi-concentratiekampen werden bevrijd, besloten de geallieerden om wat ze daar aantroffen nauwgezet te documenteren, als bewijs dat het echt was gebeurd. Cameramensen van het Amerikaanse, Britse en Russische leger maakten urenlang opnamen die later werden gebruikt in Neurenberg tijdens de processen tegen oorlogsmisdadigers.

De Britse regering stuurde filmexpert Sidney Bernstein om de situatie in ogenschouw te nemen. Bernstein benaderde vervolgens zijn vriend Alfred Hitchcock. Hoewel het alleen nog om post-productie ging, lukte het Bernstein en Hitchcock niet om een langere versie af te ronden. Het project werd afgeblazen en het filmmateriaal verdween in de archieven. Bijna zeventig jaar later kwam het weer tevoorschijn, waarna André Singer, voormalig chef documentaire bij de BBC en producent van The Act of Killing en The Look of Silence de film alsnog restaureerde en voltooide. 

Credits

Regisseur
Andre Singer
Jaartal
2014
Productieland
Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Israël, Denemarken
Soort
Documentaire
Duur
75 minuten
Taal
Engels, Hebreeuws, Russisch
Productiebedrijf
Spring Films
World Sales
Cinephil