nîpawistamâsowin: We Will Stand Up

Tasha Hubbard

Het verhaal van de dood van Cree-man Coulten Boushie, en de beweging tegen onrecht in het Canadese rechtssysteem die eruit voortkwam. Regisseur Tasha Hubbard toont met dit verhaal een beeld van de Canadese geschiedenis van kolonialisme het verraad van de oorspronkelijke bevolking.

Hij was ervan overtuigd dat als mensen goede boeken zouden lezen onder een boom, iedereen met elkaar zou opschieten. Maar in augustus 2016 werd Coulten Boushie, een 22-jarige Cree-man, van achteren in zijn hoofd geschoten door boer Gerald Stanley, op wiens terrein hij zich had begeven met een paar vrienden. De dood van Boushie en de daaropvolgende vrijspraak van Stanley leidden tot brede protesten en zetten een schijnwerper op racisme en de achtergestelde positie van de inheemse bevolking van Canada.

Regisseur Tasha Hubbard is zelf ook een Cree: een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Noord-Amerika. Hubbard maakte deze film om deze geschiedenis van Canada te delen, maar ook om haar zoon te laten zien ‘wat er allemaal is gedaan voor het overleven van zijn generatie’. Hubbard vertelt het verhaal van Coulten Boushie, zijn familie en de inheemse volkeren van Canada met een ongelooflijke helderheid, tederheid en geduld.

Credits

Regisseur
Tasha Hubbard
Jaartal
2019
Productieland
Canada
Soort
Documentaire
Duur
98 minuten
Taal
Cree, Engels
Productiebedrijf
National Film Board of Canada (NFB)