No Man’s Land

Danis Tanović

Spannende Oscarwinnaar van Tanovic over de onzinnigheid van de oorlog in voormalig Joegoslavië. Wanneer een Bosnische en een Servische soldaat tot hun grote frustratie samen vast komen te zitten in een loopgraaf, worden ze een mediahype.

Tussen oorlog en vrede, leven en dood ligt Niemandsland. Daar bevinden zich twee soldaten: Bosniër Ciki en Serviër Nino. Ze zitten vast in een loopgraaf tussen de vijandige linies. Een derde - dood gewaande - soldaat, Cera, is op een mijn beland die zal ontploffen zodra zijn lichaam verplaatst wordt. Wanneer Cera bij kennis komt, ontstaat er een bizarre patstelling waarin de vijandige soldaten samen zullen moeten werken om uit hun benarde positie bevrijd te worden. Sergeant Merchand, een Franse blauwhelm, wordt ingelicht over de situatie maar mag van zijn superieuren niet ingrijpen. Als een ambitieuze verslaggeefster hier lucht van krijgt, verandert het niemandsland van een slagveld in een circus.
Gefilmd op locaties in Slovenië - houdt alle betrokken partijen een spiegel voor; niet allen Bosnische en Servische soldaten, maar ook de blauwhelmen en de internationale media. Een metafoor voor de waanzin van oorlog.
De Bosnische David Tanovic regisseerde ook de speelfilm Cirkus Colombia en de in 2013 uitgebrachte An Episode in the Life of an Iron Picker. Beide films zijn op het Movies that Matter Festival 2014 te zien in het retrospectief van de filmmaker.

Credits

Regisseur
Danis Tanović
Producent
Ginger Caruso
Jaartal
2001
Productieland
Bosnië en Herzegovina
Soort
Fictie
Duur
98 minuten
Taal
Duits, Engels, Frans, Servokroatisch
Ondertiteling
EN
World Sales
The Works International
Nederlandse distributeur
Contact Film