No One Knows About Persian Cats

Bahman Ghobadi

Negar en and Ashkan, twee jonge Iranese popmuzikanten belanden in de gevangenis voor het spelen van westerse muziek. Na hun vrijlating bedenken ze een plan om te ontsnappen aan hun onvrije bestaan. Hun droom: optreden in Europa. Op zoek naar andere bandleden zwerven ze door de levendige underground rockscene van Teheran. Een Teheran zoals we dat niet eerder zagen.
De veelbekroonde Iranees-Koerdische regisseur Bahman Ghobadi nam zijn muziekfilm vorig jaar op zonder de vereiste toestemming. Hij deed dat in slechts twee weken en met angst in het hart. Hij gebruikte een S12K camera, want alle 35mm apparatuur is staatseigendom. Zonder toestemming, geen film. En zonder toestemming geen muziek.
'No One Knows About Persian Cats' won vorig jaar in Cannes de speciale juryprijs van het Un Certain Regard-programma. Na afloop van dat festival keerde een deel van de cast en crew niet naar Iran terug. Die realiteit gaf de film een nieuwe gelaagdheid. De makers realiseerden de droom van hun filmpersonages.
Ghobadi zelf keerde wel terug. Zoals te verwachten bekocht hij zijn terugkomst met een gevangenisstraf.
Hij was eregast van het Movies that Matter Festival 2010 dat een retrospectief wijdde aan zijn werk. Met onder meer het voortreffelijke 'Turtles Can Fly'.

Credits

Ondertiteling
NL | EN
Kijkwijzer
6
Regisseur
Bahman Ghobadi
Land
Iran
Soort
Fictie
Duur
106 minuten
Thema's
culturele rechten en tradities, migranten, vreemdelingen, gedwongen migratie, religie, geloof, vrijheid van meningsuiting, recht op vereniging
Jaartal
2009