No Rio e no Mar!

Jan-Willem den Bok, Floor Koomen

Het prachtige eiland Ilha de Maré in Brazilië was ooit een zeldzame biotoop vol leven. Nu wordt het paradijsje ernstig bedreigd door de petrochemische industrie. Vissersvrouwen Nega en Eliete nemen het samen met hun advocaat Marcos op tegen de vervuilende oliebedrijven en een onverschillige overheid.

Op Ilha de Maré in de Allerheiligenbaai in Brazilië wonen nazaten van ontsnapte slaven. Het eiland is een Quilombo, een soort reservaat, waar een bepaalde mate van zelfbestuur is toegestaan. De mensen die er wonen (quilombola’s) zijn vissers. De wateren om, en de mangroves van het eiland fungeren als kraamkamer voor de hele baai. Vlakbij voedt een rivier het gebied met zoet water, waardoor er een unieke biotoop is ontstaan.

Het paradijs wordt echter bedreigd door de activiteiten van Petrobras: een groot, door de staat gecontroleerd bedrijf dat gas en olie wint rond en op het eiland. Vlakbij staan vervuilende petrochemische raffinaderijen. Het bedrijf boekt er veel winst mee, maar daarvan vloeit nauwelijks iets terug naar de eilandbewoners. Er is weinig onderwijs en slechte toegang tot gezondheidszorg. Wel ondervinden de vissers grote overlast van de industrie: de visstand daalt met de dag en de wateren zijn verontreinigd.

Eliete Paraguaçu en Marizelia ‘Nega’ Carlos Lopes, twee strijdbare vrouwen uit de vissersgemeenschap, nemen het op tegen de vervuilende industrie en lakse overheid. Samen met Marcos Brandão, jurist van de bond voor vissers, starten zij een volksprotest.

Credits

Regisseur
Jan-Willem den Bok, Floor Koomen
Jaartal
2016
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
60 minuten
Taal
Portugees
Productiebedrijf
Evangelische Omroep (EO)