No

Pablo Larraín

Van politiek snapt de Chileense reclamemaker (Gael García Bernal) weinig. Maar als de pessimistische oppositie, dankzij buitenlandse druk, een referendum over Pinochet mag houden, weet hij één ding zeker: ‘Nee’ kan alleen winnen met een blije campagne. Door de meesterlijke chroniqueur van het Pinochet-tijdperk Pablo Larraín.

De derde film van regisseur Pablo Larraín (Tony Manero en Post Mortem) over de Chileense dictatuur van generaal Pinochet, die duurde van 1973 tot 1990. In het voor een Oscar genomineerde No toont hij de uiteindelijke doodsteek voor Pinochets regime: de pro-democratische Nee-stem in een referendum dat in 1988 onder internationale druk werd gehouden. Alfredo Castro, de hoofdrolspeler van Tony Manero en Post Mortem, heeft ditmaal een belangrijke bijrol. De hoofdrol in No is weggelegd voor Gael García Bernal, die als commerciële reclamemaker de zwaarmoedige politieke oppositie aanzet tot een vrolijke, optimistische Nee-campagne. Na de strak gestileerde vormgeving en zwartkomische toon van zijn twee vorige films hanteert Larraín nu een reportagestijl, waarin dankzij het gebruik van oude U-matic-videocamera's originele nieuws- en reclamebeelden naadloos kunnen worden geïntegreerd.

Het Movies that Matter Festival 2013 vertoont Larraíns Pinochet-drieluik, dat verder bestaat uit Post Mortem en Tony Manero.

Credits

Regisseur
Pablo Larraín
Jaartal
2012
Productieland
Chili, Verenigde Staten
Soort
Fictie
Duur
118 minuten
Taal
Spaans
Productiebedrijf
Fabula
World Sales
Funny Balloons
Nederlandse distributeur
Filmfreak Distributie