Novaya

Askold Kurov

Novaya Gazeta is een van de laatste onafhankelijke kranten in Rusland, en dat is op de redactie te merken. De journalisten worden bedreigd, afgetapt en dwarsgezeten. Filmmaker Askold Kurov volgt gedurende anderhalf jaar de dagelijkse gang van zaken op de redactie. Ali Feruz, aanwezig op het festival, werkt voor de Novaya Gazeta en werd in 2017 door de Russische autoriteiten opgepakt vanwege de kritische artikelen die hij schreef.

De Novaya Gazeta (‘nieuwe krant’) was een van de eerste onafhankelijke kranten in Rusland. De krant werd opgericht in 1993 en staat sindsdien bekend om zijn kritische en activistische journalistiek. De journalisten van Novaya onderzoeken met name corruptie, mensenrechtenschendingen en de uitwassen van het beleid van president Poetin. Momenteel is het een van de laatste onafhankelijke kranten van het land.

De redactie heeft dagelijks te maken met pesterijen, afluisterpraktijken, poederbrieven en andere methoden die de Russische machthebbers inzetten om de journalisten de mond te snoeren. Sinds 2000 werden zelfs verschillende journalisten vermoord wegens hun kritische publicaties. De meest bekende is Anna Politkovskaja, die oktober 2006 werd doodgeschoten. Om het werk van hun overleden collega’s te eren en voort te zetten, zijn de Novaya-journalisten strijdlustiger dan ooit. Tegelijkertijd staan ze dagelijks onder grote druk en brengt het werk vele gevaren met zich mee.

Filmmaker Askold Kurov volgt de redactie anderhalf jaar lang en geeft een uniek beeld van het gevecht voor vrijheid van meningsuiting in een maatschappij waar langzaam maar zeker alle kritische geluiden in de kiem worden gesmoord.

Novaya is geselecteerd voor de Activist competitie en wordt vertoond op Movies that Matter Festival 2019 (22-30 Maart, Den Haag).

Credits

Regisseur
Askold Kurov
Jaartal
2018
Productieland
Rusland
Soort
Documentaire
Duur
75 minuten
Taal
Russisch
Ondertiteling
EN