Nowhere in Europe

Kerstin Nickig

Aangrijpende documentaire over het effect van het Europese vluchtelingenbeleid op vier vluchtelingen uit Tsjetsjenië. Eenmaal de gevaren in Tsjetsjenië achter zich gelaten, lopen de asielzoekers in Europa nieuwe problemen tegen het lijf. Hoe bewijs ik wie ik ben? En hoe kan ik aantonen wat er met me is gebeurd? De mens versus het staatsapparaat.

Een jaar lang volgt regisseur Kerstin Nickig de vier Tsjetsjenen, die veel tegenslagen moeten overwinnen om met hun families een nieuw leven in Europa op te bouwen. We krijgen een beeld van hun dromen, angsten en verlangens naar een normaal leven.
Journalist Ali (39) wacht in Polen op het besluit op zijn asielaanvraag. In zijn rokerige kamer in het vluchtelingencentrum heeft hij alle tijd om zijn gedachten over Europa en zijn uitzichtloze situatie op te schrijven. Wacha (50) heeft als politiek activist asiel gekregen in Oostenrijk, maar zijn zoon wordt vervolgd in Rusland. Hij zet alles op alles om hem naar Europa te krijgen. Tamara (55) woont met haar man en gehandicapte dochter in Wenen. Haar dochter heeft dringend medische hulp nodig, maar hun uitzetting lijkt onvermijdelijk. Ruslan (33) zit vast in Oekraïne, zonder verblijf en zonder geld. Hij hoopt zo snel mogelijk zijn familie mee te kunnen nemen naar West-Europa.
De film geeft een gezicht aan de meer dan 100.000 Tsjetsjenen die het oorlogsgeweld in hun land ontvluchtten.

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Kerstin Nickig
Land
Duitsland, Polen
Soort
Documentaire
Duur
98 minuten
Thema's
armoede, familie, gezin, gehandicapten, internationale organisaties, journalistiek, media, propaganda, mensenhandel, migranten, vreemdelingen, gedwongen migratie, politiek, democratie, vluchtelingen, asiel, asielbeleid
Jaartal
2009