Oasis

Ivan Ikic

Marija en Dragana wonen in een instituut voor jongeren met een geestelijke beperking vlak bij Belgrado. Ze zijn allebei verliefd op de stille Robert en gaan de strijd aan om zijn aandacht. Intense, krachtige film, geacteerd door echte inwoners van het instituut waar de film is opgenomen.

Als de stille en broeierige Marija wordt geplaatst in het Servische Sremcica Instituut voor Kinderen en Jongeren, raakt ze bevriend met de uitbundige Dragana. Dragana laat Marija kennismaken met Robert, een jongen die werkt in de kantine van het instituut en nooit een woord zegt. Marija wordt verliefd op Robert, maar Dragana wil hem helemaal voor zichzelf. Wat volgt is een strijd om Roberts liefde, met heftige en lelijke uitbarstingen van jaloezie als gevolg.

Oasis is de tweede speelfilm van Ivan Ikic, na het rauwe drama over voetbalhooligans Barbarians. De film beweegt zich in een langzaam tempo maar met een ongelooflijke overtuiging, en laat prachtig zien hoe universele thema’s als liefde, angst, veiligheid en jaloezie overal en in alle omstandigheden de kop kunnen opsteken. De indrukwekkende acteurs zijn zelf in het echt inwoners van Sremcica.

Credits

Regisseur
Ivan Ikic
Jaartal
2020
Productieland
Servië, Bosnië en Herzegovina, Frankrijk, Nederland, Slovenië
Soort
Fictie
Duur
122 minuten
Taal
Servisch
Ondertiteling
NL | EN
Productiebedrijf
Keplerfilm