Of Caravan and the Dogs

Askold Kurov, Anonymous1

Achter de schermen bij de Russische onafhankelijke media en ngo’s tijdens de oorlog in Oekraïne. Terwijl de regering van Poetin in razend tempo de onderdrukking van vrije stemmen opvoert, proberen Novaya Gazeta, Radio Echo of Moscow en Rain TV manieren te vinden om hun werk voort te zetten.

‘Is het mogelijk te blijven werken onder militaire censuur?’ vraagt Dmitry Muratov, hoofdredacteur van de legendarische krant Novaya Gazeta. Na de Russische invasie van Oekraïne worden vrije meningsuiting en onafhankelijke journalistiek snel onderdrukt. Roskomnadzor – het federale agentschap verantwoordelijk voor het monitoren van de media – geeft media het bevel alleen officiële Russische bronnen te gebruiken. Het verbiedt mensen om ‘de speciale operatie in Oekraïne’ een aanval, invasie of oorlog te noemen. Kort daarna keurt het Russische parlement een wet goed die zware gevangenisstraffen oplegt voor ‘het verspreiden van valse informatie’ over het Russische leger in Oekraïne.

Of Caravan and the Dogs neemt ons mee achter de schermen bij Novaya Gazeta met Kirill Martynov, Radio Echo of Moscow en Rain TV. De toegewijde en moedige journalisten worstelen met hun geweten en hun veiligheid. We zijn ook getuige van het lot van Memorial, de ngo die de wreedheden tijdens het bewind van Stalin documenteert. Een sluiting dreigt voor hen allemaal. Zullen ze in staat zijn om door te gaan? 

Credits

Regisseur
Askold Kurov, Anonymous1
Producent
Askold Kurov, Anonymous1
Jaartal
2024
Productieland
Duitsland
Soort
Documentaire
Duur
89 minuten
Taal
Engels, Russisch
Ondertiteling
EN
World Sales
Rise and Shine