OMARI; geen gezeik

Wouter Vogel

Iedereen vindt iets van Selma Omari. Ze werd bekend met vlogs en heeft een grote Instagram following. Ze startte een onafhankelijke zangcarrière. Daarnaast is ze de ex-vriendin van rapper Boef. De breuk leidde tot een mediastorm. Selma wil echter niet zeiken, maar een voorbeeld zijn voor vrouwen van kleur.

In dit portret van Selma Omari krijgt de kijker een inkijkje in haar leven. Dat leven begon in Crooswijk. De film schetst niet alleen hoe Selma zich hier voelde, maar ook buurtbewoners en kennissen van Selma komen aan het woord. Selma’s relatie tot Crooswijk is ambigu, ze werd gepest, maar het heeft haar ook gevormd. En ze geloofde altijd dat ze “niet zozeer buitenbeentje, maar eerder underdog” is. Die ambiguïteit komt ook naar voren bij de buurtbewoners, ze zien dat Selma iets bereikt, maar tegelijkertijd klinken er ook veel vooroordelen door.

Selma loopt aan tegen seksisme en racisme. In sexy kleding kan ze toch geen goede moslima zijn? Moet het zo bloot? In rake bewoordingen stelt ze deze problematiek aan de kaart. Ze strijdt voor gelijkheid van vrouwen van kleur en voelt de druk om een goed voorbeeld te zijn. Want zoals haar geschiedenisdocent vertelt: Selma verwacht een derde feministische golf geleid door vrouwen van kleur. En daarbij wil zij een wegbereider zijn.

Credits

Regisseur
Wouter Vogel
Producent
Ricardo Bouman
Jaartal
2022
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
50 minuten
Taal
Arabisch, Engels, Nederlands
Ondertiteling
geen
Productiebedrijf
Represent Represent