On These Grounds

Garrett Zevgetis

Nadat een video van politiegeweld tegen een zwart schoolmeisje viraal gaat, ontbrandt een verhit nationaal debat. Wiens fout is het? Was het racisme? En waarom patrouilleren überhaupt politieagenten op Amerikaanse scholen? Activist Vivian Anderson gooit haar leven overhoop om het meisje te helpen, en confronteert ook de agent.

Meerdere Amerikaanse staten hebben wetten die ‘het verstoren van school’ criminaliseren. Het is onder zo’n wet dat Ben Fields, een witte politieagent uit South Carolina, optreedt tegen het ‘criminele gedrag’ van de 16-jarige Shakara Murphy. Na een woordenwisseling met haar leraar over de vraag of ze op haar telefoontje kijkt, werkt Fields het meisje zeer gewelddadig uit de klas. Shakara en haar klasgenoot Niya Kenny, die het incident filmde, worden gearresteerd en aangeklaagd wegens ‘het verstoren van school’.

Niya’s video van het incident gaat echter viraal, en trekt de aandacht van de New Yorkse activist Vivian Anderson. Die besluit naar South Carolina te gaan om de meisjes te helpen. We volgen haar terwijl ze grassrootsorganisatie Every Black Girl opzet, en wanneer ze de dialoog zoekt met politieagent Fields, die zichzelf als ‘politiek slachtoffer’ ziet. On These Grounds behandelt het verhaal van alle kanten en biedt een grondige en zeer persoonlijke kijk op systematisch racisme in de VS.

Credits

Regisseur
Garrett Zevgetis
Producent
Ariana Garfinkel, Chico Colvard
Jaartal
2021
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
101 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
geen
Productiebedrijf
Disturbing Film LLC
World Sales
Journeyman Pictures