Only the Devil Lives Without Hope

Magnus Gertten

Spannende documentaire over de Oezbeekse Dilya, die nooit de hoop verliest in haar gevecht voor vrijlating van haar broer Iskandar. De angstaanjagend lange armen van de Oezbeekse dictatuur bereiken haar zelfs in ballingschap in Zweden, waar ze wordt geconfronteerd met een zeer diep verraad.

‘Ik heb mijn leven gewijd aan het onthullen van het ware gezicht van het regime’, zegt Dilya. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie, verruilde Dilya’s vaderland Oezbekistan de ene dictatuur voor de andere. President Karimov bouwde een ‘rijk van geweld’ waarin velen gevangenzitten op basis van valse terrorismeaanklachten. Een van de gevangenen is Dilya’s broer Iskandar. Hij bekende een serie bomaanslagen na marteling en het dreigement dat zijn moeder en zus zouden worden gemarteld en verkracht.

Nu Iskandar vastzit in de beruchte Jaslyk-gevangenis, waar geen bezoek is toegestaan en waar marteling wijdverspreid is, hebben Dilya en haar ouders alle contact met hem verloren. Wonend in ballingschap in Zweden met haar ouders geeft Dilya niet op, wanhopig zoekend naar elk stukje informatie over Iskandars situatie. Als ze trouwt met Anvar denkt ze een bondgenoot te hebben gevonden in haar strijd voor de vrijheid van haar broer. Maar Anvar is niet de man die hij leek te zijn, en het verraad gaat zeer diep.

Credits

Regisseur
Magnus Gertten
Jaartal
2020
Productieland
Zweden, Noorwegen
Soort
Documentaire
Duur
98 minuten
Taal
Engels, Oezbeeks
Ondertiteling
EN
World Sales
Cat & Docs