Onverharde weg naar vrede

Jaap van 't Kruis

Activist

Als puber besloten ze om te vechten voor de FARC. Nu de vrede is getekend in Colombia keren de kinderen van Caldono weer terug naar hun gebombardeerde dorp. Het is de vraag hoe de dorpelingen hen zullen ontvangen: met vergeving of vergelding? Activist Farid Julicué zet zich in voor de verzoening tussen de dorpelingen en de voormalige rebellen.

Op 23 november 2016 tekenden de Colombiaanse overheid en de rebellenbeweging FARC een vredesakkoord om een einde te brengen aan de 53-jaar durende oorlog tussen beide partijen. Het dorpje Caldono was jarenlang het epicentrum van de bloedige strijd. Vele guerrillastrijders werden er geboren en sloten zich op jonge leeftijd aan bij de beweging. Zij teisterden hun eigen dorp decennialang met aanslagen en maakten daarbij vele burgerslachtoffers.

Nu het vredesakkoord er is en de FARC langzaamaan wordt ontmanteld, moeten de strijders terugkeren naar hun gemeenschap. Maar wie zit er te wachten op het verwelkomen van de moordenaar van zijn zoon? Farid Julicué is een gemeenschapsleider in Caldono en begrijpt als geen ander de complexiteit van verzoening. Toch droomt hij van absolute vrede en zet zich in voor een vreedzame toekomst van zijn kleinkinderen. Hij bezoekt de ex-FARC-strijders in een transitiekamp en belegt een verzoeningsbijeenkomst. Maar de angst, haat en het onbegrip zijn bij de dorpelingen nog groot en de weg naar vrede kent vele obstakels. 

Onverharde weg naar vrede is geselecteerd voor de Activist competitie en wordt vertoond op Movies that Matter Festival 2019 (22-30 Maart, Den Haag).

Genomineerd voor de Activist competitie
Alle nominaties

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Jaap van 't Kruis
Land
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
56 minuten
Thema's
familie, gezin, identiteit, jezelf kunnen zijn, internationale organisaties, mensenrechtenverdedigers, activisten, militairen, het leger, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, genocide, oorlog & gewapende conflicten, politieke moorden (buitengerechtelijke executies), verdwijningen, sociale bewegingen, terrorisme
Jaartal
2019