The Other Side Of Everything

Mila Turajlić

De Servische filmmaker Mila Turajlic onderzoekt in deze gelaagde documentaire de politieke geschiedenis van haar thuisland aan de hand van het leven van haar moeder Srbijanka: vooraanstaand politiek activist en professor. Winnaar van de prijs voor Beste Documentaire op IDFA 2017.

Toen Mila Turajlic’ moeder Srbijanka nog maar een klein meisje was, stond er op een dag iemand van het nieuwe communistische bewind op de stoep. Hij had de opdracht om het ruime appartement in Belgrado, waar de welgestelde familie al jaren woonde, in tweeën te delen. De tussendeuren werden gesloten en aan de andere kant werd een arme communistische familie gehuisvest.

Srbijanka bleef er altijd wonen, ontpopte zich als politiek activist en startte een gezin. Ook Mila en haar zus groeiden er op, terwijl de deuren naar de andere kant gesloten bleven. Mila zag als kind hoe hun moeder haar leven in de waagschaal legde om te strijden voor vrijheid, rechtvaardigheid en democratie.

Vanuit het appartement onderzoekt Mila het leven van haar moeder en de politieke ontwikkelingen in Servië: van de communistische staat tot aan het regime van Milosović en het hedendaagse politieke klimaat. Ze vraagt zich af wat de drijfveer was achter haar moeders activisme. Is er na al die jaren iets veranderd in Servië? En hoe ziet de nieuwe generatie de toekomst van het land?

The Other Side Of Everything maakt deel uit van het themaprogramma Resist.

Credits

Regisseur
Mila Turajlić
Jaartal
2017
Productieland
Servië, Frankrijk, Qatar
Soort
Documentaire
Duur
104 minuten
Taal
Servisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Dribbling Pictures
World Sales
HBO Europe