The Other Side of Hope

Aki Kaurismäki

In de openingsfilm van het Movies that Matter Festival 2017 toont auteursfilmer Aki Kaurismäki in de voor hem karakteristieke stijl de kruisende paden van een Finse handelsvertegenwoordiger en een Syrische vluchteling.

De nieuwste film van de eigenzinnige Kaurismäki zou hilarisch zijn als hij niet zo verdomde tragisch was. Khaled Ali is gevlucht uit Syrië en zoekt na een rondgang door Europa asiel in Finland. 'Asiel zoeken is niet het probleem, dat doen er wel meer,' luidt het nuchtere antwoord van de politieman bij wie Khaled zijn asielverzoek neerlegt.

Ergens anders in dezelfde Finse stad neemt Wikström de belangrijke beslissing om het over een andere boeg te gooien. Hij verlaat zijn echtgenote en stopt met zijn baan als handelsreiziger. Hij zal een restaurant beginnen. Enkele dagen later treft hij Khaled tussen zijn vuilcontainers; Khaled beschouwt de ruimte tussen de containers als zijn slaapkamer. Daar denkt Wikström anders over en er volgt een handgemeen. Als het bloeden is gestelpt, besluit Wikström Khaled uit zijn benarde situatie te helpen en een baan in het restaurant aan te bieden. Er gloort hoop. En het zou hilarisch zijn als het niet zo tragisch was.

Tekst: Dirk van der Straaten

Credits

Regisseur
Aki Kaurismäki
Jaartal
2017
Productieland
Finland, Duitsland
Soort
Fictie
Duur
98 minuten
Taal
Arabisch, Engels, Fins
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
The Finnish Film Foundation
World Sales
The Match Factory
Nederlandse distributeur
Cinemien