Our Terrible Country | Movies that Matter

Our Terrible Country

Muhammad Ali Atassi

Roadmovie over de vriendschap tussen de Syrische schrijver en dissident Yassin al-Haj Saleh en de jonge fotograaf Ziad Homsi. Op weg naar Raqqa, machtscentrum van terreurbeweging IS, filmen ze hun ‘vreselijke’ land, verscheurd door oorlog en terreur. 

Schrijver en mensenrechtenactivist Yassin al-Haj Saleh wordt als jonge man zestien jaar opgesloten vanwege zijn lidmaatschap van een communistische organisatie. Na zijn vrijlating blijft Haj Saleh zich kritisch uitlaten over het Syrische regime. Door de burgeroorlog moet hij in 2013 samen met zijn vrouw Damascus verlaten en een veiliger onderkomen zoeken in Douma. Daar ontmoet hij de twintig jaar jongere fotograaf en filmmaker Ziad Homsi. Homsi wil een portret maken van de schrijver en samen gaan ze op pad naar Al-Haj Salehs geboorteplaats Raqqa. Tijdens de gevaarlijke tocht ontstaat er een innige vriendschap.

Persoonlijk, dicht op de huid gefilmd document over de relatie tussen twee generaties. De film legt genadeloos de hoop, twijfels, desillusies en verliezen bloot van twee mannen en hun onophoudelijke strijd voor rechtvaardigheid in een gebroken Syrië. De film werd gemaakt met steun van Bidayyat: een non-profitinstelling die de productie van Syrische films mogelijk maakt en trainingen verzorgt voor filmmakers.

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Muhammad Ali Atassi
Land
Libanon, Syrië
Soort
Documentaire
Duur
85 minuten
Thema's
kunst & literatuur, mensenrechtenverdedigers, activisten, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, genocide, politiek, democratie, vrijheid van meningsuiting, recht op vereniging
Jaartal
2014