Out In The Dark

Michael Mayer

Even leven psychologiestudent Nimr uit Ramallah en zijn nieuwe vriend Roy, een advocaat uit Tel Aviv, op een roze wolk. Intolerantie en de realiteit van het Israëlisch-Palestijnse conflict verstoren hun dromen al snel. Spannend speelfilmdebuut dat het karakter van politiek geladen gayfilm ver overstijgt.

Nimr, een Palestijnse psychologiestudent uit Ramallah, droomt ervan te kunnen studeren aan de prestigieuze Princeton-universiteit in Amerika. Tijdens een van zijn illegale nachtelijke escapades over de grens in Tel Aviv ontmoet hij de Israëlische advocaat Roy en wordt prompt verliefd. Terwijl zijn relatie met Roy zich ontwikkelt, wordt Nimr geconfronteerd met de harde realiteit van homo’s in Palestina. Zijn familie wijst hem af vanwege zijn seksuele geaardheid en in zijn eigen land is hij zijn leven niet meer zeker. Maar ook Israël vormt een bedreiging: daar wordt hij vervolgd voor zijn afkomst. Nimrs leven neemt een dramatische wending wanneer een bevriende, naar Tel Aviv gevluchte homo door de geheime politie wordt ontdekt en teruggebracht naar Ramallah. Daar wordt hij door zijn landgenoten in koelen bloede vermoord. Nimrs toekomstdromen moeten gedwongen plaatsmaken voor overlevingsstrategieën.

Met zijn eerste lange speelfilm bewijst regisseur Michael Mayer zich als een uitstekend verhalenverteller. Out in the Dark is een aangrijpend verhaal over liefde, afwijzing, culturele identiteit, opoffering en de dodelijke dilemma’s die hiermee gepaard gaan.

Vorig jaar vertoonde het Movies that Matter Festival een documentaire over de positie van homoseksuele Palestijnen: The Invisible Man van Yariv Moser.

Credits

Regisseur
Michael Mayer
Producent
Lihu Roter, Michael Mayer
Jaartal
2012
Productieland
Israël, Verenigde Staten
Soort
Fictie
Duur
96 minuten
Taal
Arabisch, Hebreeuws
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
M7200 Productions
World Sales
M-Appeal
Nederlandse distributeur
Homescreen