Outcast Heroes

Ferri Ronteltap

Zestig jaar na de officiële afschaffing van het kastenstelsel staan de meeste Dalits, ook wel bekend als de
‘onaanraakbaren’, nog altijd onderaan de sociale ladder in India. Dat zij hun rechten opeisen wordt hen door leden van hogere kasten allerminst in dank afgenomen.
Ongeveer 20 procent van de Indiase bevolking bestaat uit zogeheten Dalits. Deze ‘onaanraakbaren’ vallen buiten het hindoeïstische kastenstelsel. Zij draaiden traditioneel op voor de vuile klussen in de maatschappij. De Indiase overheid heeft het kastensysteem zestig jaar geleden officieel afgeschaft, maar voor de Dalits is er bar weinig veranderd. Zij bevinden zich nog steeds aan de onderkant van de maatschappelijke ladder. Hoewel sommige Dalits zich omhoog hebben gewerkt, hebben zij over het algemeen nauwelijks mee kunnen profiteren van de economische groei die de laatste jaren in India heeft plaatsgevonden. De documentaire Outcast Heroes van regisseur Ferri Ronteltap besteedt aandacht aan de Dalits die rechten voor zichzelf
opeisen. Het nieuwe zelfbewustzijn bij de Dalits leidt tot een tegenreactie bij leden uit hogere kasten. Gewelddadige aanvallen op Dalits nemen toe.

Credits

Regisseur
Ferri Ronteltap
Jaartal
2008
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
45 minuten
Taal
Engels, Hindi
Ondertiteling
NL | EN
Productiebedrijf
Fatusch Productions
World Sales
Fatusch Productions