Paradise

Sina Ataeian Dena

Gedurfd, clandestien gefilmd speelfilmdebuut waarin de Iraanse regisseur Ataeian Dena toont hoe geweld en intimidatie het leven van een werkende vrouw in Teheran beïnvloeden. De 25-jarige docente Hanieh leert meisjes hoe ze zich in de patriarchale maatschappij van Iran moeten gedragen. Ondertussen lijkt ze zelf steeds meer moeite te hebben met de strikte gebruiken.

Hanieh woont samen met haar getrouwde zus in Teheran. Iedere ochtend staat ze vroeg op voor de lange reis naar haar werk als lerares op een basisschool in een arme achterbuurt. Daar brengt ze de meisjes de culturele waarden en normen bij van de Iraanse samenleving, die voor meisjes en vrouwen niet veel bewegingsvrijheid laten.

Maar kinderen zijn van nature rebels en af en toe niet te beteugelen. Hanieh ziet zich gevangen in een wereld van contrasten: tussen de speelse daden van kleutermeisjes en de rigide oudere leidinggevenden. Moe en uitgeput van haar werk en het lange reizen probeert de lerares een overplaatsing te regelen naar een baan in de stad. Maar administratieve rompslomp en bureaucratie werken dit tegen. Haar kijk op haar leven verandert wanneer ze op een dag op school komt en ontdekt dat twee van haar jonge scholieren zijn verdwenen.

Credits

Regisseur
Sina Ataeian Dena
Producent
Youssef Panahi, Amir Hamz
Jaartal
2015
Productieland
Iran, Duitsland
Soort
Fictie
Duur
100 minuten
Taal
Perzisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Bon Voyage Films