Een bioloog en een filmmaker op een missie om ons voedselsysteem én het zwart-witdenken over landbouw te veranderen. Hoe produceren we genoeg om de wereld te voeden, en vergroten we tegelijkertijd de biodiversiteit? Opbeurend, onthullend en hoopgevend.
Het is een veelgehoorde wijsheid: intensieve landbouw vernietigt biodiversiteit, biologische landbouw herstelt haar. Maar is dat echt zo? Bioloog Hidde Boersma betoogt juist het tegendeel. Omdat biologische landbouw veel meer grond nodig heeft voor dezelfde opbrengst, blijft er minder land over voor de natuur. Toch ondersteunt de Europese Unie actief het biologisch boeren. Hierdoor neemt de hoeveelheid landbouwgrond toe, die nu al 40 procent van het aardoppervlak beslaat.
Hidde en zijn vriend, filmmaker Karsten de Vreugd, gaan op pad om een alternatieve strategie te onderzoeken: als de landbouw wordt geconcentreerd op de meest vruchtbare grond, is er meer ruimte voor de natuur om op te bloeien. In hun creatieve en humoristische zoektocht spreken ze wetenschappers, boeren, politici en activisten uit de hele wereld. In het adembenemend gefilmde Portugal en Costa Rica zijn ze getuige van nieuwe manieren om na te denken over natuur. Maar terwijl wetenschappers consensus bereiken, bewegen overheden zich juist in de tegenovergestelde richting.