The Pawnshop

Lukasz Kowalski

Jola en Wiesiek runnen het grootste pandjeshuis van Polen. Ze houden van elkaar, maar de tijden zijn zwaar en bankroet dreigt. Hoewel ze hard onderhandelen met hun soms wanhopige klanten, ligt er altijd een diepe menselijkheid aan de basis. Bitterzoete docu-comedy die een prachtig licht in de duisternis schijnt.  
 
‘We kopen en verkopen bijna alles,’ zegt het uithangbord van het pandjeshuis in een verwaarloosd Pools industriestadje. Van wasmachines tot een mammoettand en van hardloopmedailles tot erotische paperbacks. ‘We hebben een ziljoen dingen om uit te kiezen,’ zegt Jola, die samen met haar man Wiesiek het pandjeshuis runt. Jola en Wiesiek houden veel van elkaar, maar nu hun zaken in zwaar weer zijn beland, staat het huwelijk onder druk.  
 
Ondertussen hebben hun drie werknemers allemaal hun eigen dromen en moeilijkheden. De jonge en zelfverzekerde Agnieszka verliet haar gewelddadige man samen met haar kleine kind. En Roxy en Tomek krijgen warme gevoelens voor elkaar. Maar nu moet Tomek voor zes maanden de gevangenis in, en Roxy weet niet of ze wil wachten. Hartverwarmende, vaak heel grappige documentaire over het vinden van solidariteit in armoede, en het geven om mensen wanneer ze dat het hardste nodig hebben. 

Credits

Regisseur
Lukasz Kowalski
Producent
Anna Mazerant, Lukasz Kowalski
Jaartal
2022
Productieland
Polen
Soort
Documentaire
Duur
81 minuten
Taal
Pools
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
4.30 Studio
World Sales
Syndicado