The People vs. Agent Orange

Kate Taverna, Alan Adelson

Na decennia van verwoesting door het giftige ontbladeringsmiddel Agent Orange, gaan twee dappere vrouwen uit Vietnam en de Verenigde Staten de strijd aan met de verantwoordelijken. Onthullende documentaire over twee vechters met een gezamenlijk doel, rijk aan historisch beeldmateriaal en met interviews met dappere klokkenluiders.

Tijdens de Vietnamoorlog bespoot het Amerikaanse leger grote stukken bos willekeurig met het ontbladeringsmiddel Agent Orange. Vandaag de dag ondervindt de vierde generatie Vietnamezen nog steeds de enorme gevolgen – van aangeboren afwijkingen en huidaandoeningen tot kanker. Tran To Nga werd blootgesteld aan Agent Orange in de jaren 1960 en verloor daardoor haar eerste kind. Haar andere kinderen en haar kleinkinderen lijden aan ongeneeslijke ziekten en zijzelf heeft kanker. Nu heeft Tran de Amerikaanse producenten van Agent Orange aangeklaagd – misschien wel de laatste kans op gerechtigheid voor de slachtoffers.

In Oregon in de Verenigde Staten vecht Carol Van Strum al jaren tegen het gebruik van giftige ontbladeringsmiddelen in haar regio. In de strijd tegen de gezichtsloze chemische reuzen zijn Carol en haar medeactivisten bedreigd en geïntimideerd. Maar als bijna 80-jarige weigert Carol ook maar één stap terug te doen.

Credits

Regisseur
Kate Taverna, Alan Adelson
Producent
Véronique Bernard
Jaartal
2020
Productieland
Verenigde Staten, Frankrijk
Soort
Documentaire
Duur
88 minuten
Taal
Engels, Frans, Vietnamees
Ondertiteling
EN
World Sales
Java Films