Phantom Parrot

Kate Stonehill

Op weg naar huis van een onderzoeksreis, wordt burgerrechtenactivist Muhammad Rabbani aangehouden op de luchthaven van Londen. Als hij weigert de wachtwoorden van zijn apparaten te geven, wordt hij bedreigd met gevangenisstraf. Een portret van een toegewijde verdediger van privacy, en van de verregaande surveillancebevoegdheden van overheden.

Muhammad Rabbani is de directeur van CAGE, een organisatie die mensenrechtenschendingen in de War on Terror bestrijdt. Mensen in kwetsbare situaties vertrouwen hem zeer gevoelige persoonlijke informatie toe. Op een dag wordt hij bij terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk vanuit het buitenland aan de grens tegengehouden en ondervraagd. Hij krijgt te horen dat hij verplicht is de wachtwoorden van zijn elektronische apparaten te overhandigen. Hij weigert.

Phantom Parrot onthult een geheim surveillanceprogramma waarin de technologie-industrie, politie en veiligheidsdiensten samenwerken. Met inzichten van mensen die met deze technologieën werken, is deze film een must-see voor iedereen die zich bekommert om burgerlijke vrijheden in het digitale tijdperk. 

Credits

Regisseur
Kate Stonehill
Producent
Steven Lake
Jaartal
2023
Productieland
Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
85 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
geen
Productiebedrijf
Brass Mill Media
World Sales
Java Films