Pink Saris

Kim Longinotto

Al twintig jaar strijdt de goedgebekte Sampat, hoofd van de Gulabi Gang, voor vrouwenrechten in noordelijk India. Onverschrokken en onvermoeibaar scheldt ze groepen mannen de huid vol en geeft ze vrouwen pittige adviezen.

"Wie verlegen is, gaat eraan", predikt Sampat. We volgen haar op haar tocht langs de vele families, die ze er verbaal flink van langs geeft als blijkt dat ze hun dochter hebben geslagen of de deur hebben gewezen. In veel gevallen is het kastesysteem de oorzaak van de familie- en relatie-ellende. Volgens Sampat is met name het geloof dat de laagste kaste, de 'onaanraakbaren', aanhangt, de basis voor de miserabele toestanden. Ze doet er alles aan om de traditie en het kastesysteem te doorbreken. Meer en meer blijkt hoe Sampat een soort moeder Theresa is in de ogen van de weggelopen of verstoten meisjes. Ze is zich daar maar al te zeer van bewust: "Als je mij niet had, wie zou dan je tranen drogen?" Als Sampats man genoeg begint te krijgen van de celebrity-status van zijn vrouw, zien we ook haar kwetsbare kant.

De Britse documentairemaakster Kim Longinotto (Londen, 1952) heeft een niet te stoppen drang om onrechtvaardigheid aan de kaak te stellen. Ze behandelt in haar controversiële onderwerpen met gevoeligheid en inleving. Haar films tonen gewone vrouwen die zich op een buitengewone manier inzetten om rolpatronen te doorbreken.

Credits

Regisseur
Kim Longinotto
Jaartal
2010
Productieland
Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
96 minuten
Taal
Engels, Hindi
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Vixen Films
World Sales
Vixen Films