La Pirogue

Moussa Touré

Aangrijpende odyssee van een groep Afrikaanse mannen die in een pirogue, een houten vissersboot, het Senegalese vasteland verlaten in een poging de Atlantische Oceaan over te steken en het welvarende Spanje te bereiken.

Tussen 2005 en 2010 trachtten duizenden Senegalezen via de Atlantische Oceaan de Spaanse eilanden te bereiken, in de hoop op een beter leven. Daarbij kwamen tallozen om. Om aan deze, grotendeels anoniem gebleven mensen een gezicht te geven, verfilmde de Senegalese regisseur Moussa Touré het verhaal van de reizigers en hun helletocht vol ontberingen. Baye Laye is de kapitein van de vissersboot. Net als veel van zijn Senegalese landgenoten droomt hij van een beter leven, waarin hij kan voorzien in de levensbehoeften van zijn gezin. Wanneer hij het aanbod krijgt om met een ‘pirogue’ richting de Canarische Eilanden te varen, om zo het welvarende Europa te bereiken, neemt hij het aanbod met tegenzin aan. Hij is zich terdege bewust van de gevaren die een dergelijke onderneming met zich meebrengt. Maar het armoedige en uitzichtloze leven in Senegal laat hem niet veel keus, dus begint hij aan de barre zeereis van meer dan duizend mijl.

Touré schoot de film in slechts twee maanden tijd en zag zijn inspanningen beloond met een selectie voor de competitie Un Certain Regard bij het filmfestival van Cannes in 2012.

Credits

Regisseur
Moussa Touré
Jaartal
2012
Productieland
Frankrijk, Senegal, Duitsland
Soort
Fictie
Duur
87 minuten
Taal
Frans, Wolof
Productiebedrijf
Les Chauves-Souris
World Sales
Memento Films International