Plai. A Mountain Path

Eva Dzhyshyashvili

Meditatief portret van het leven van het Oekraïense echtpaar Hannusia en Dmytro en hun twee kleinkinderen in een afgelegen bergdorp. Dmytro verloor zijn been in de strijd voor Oekraïnes onafhankelijkheid. Toch blijft het stel – dat al dertig jaar getrouwd is – liefdevol, dankbaar en veerkrachtig. 
 
Oekraïne 2020, een kleine boerderij in de Karpaten. Hannusia en Dmytro leiden een tevreden en productief leven samen met hun kleinkinderen: de peuter Vasylko en zijn oudere zusje, de bijzonder slimme Anya. De kinderen zijn bij hun grootouders terwijl hun moeder werkt in Polen om de eindjes aan elkaar te knopen. Het is een vredig bestaan: koeien melken, de kruiwagen rijden, aan de appelboom schudden en mooie melancholische liedjes zingen tijdens het werken op het veld. 
 
Het feit dat Dmytro niet lang geleden zijn been heeft verloren, lijkt hun positieve instelling op geen enkele manier te temperen. Het is in kleine beetjes dat we iets te weten komen over hun moeilijkheden en tegenslag, en dan vooral dankzij de onderzoekende geest van de kinderen. Zoals wanneer Vasylko vraagt: ‘Wat is de Europese Unie?’ Of Anya, die voor de camera mijmert: ‘Waarom heeft God oorlog gemaakt?’ Op momenten als deze zijn de echo’s te horen van de Russisch-Oekraïense oorlog in dit prachtige, poëtische juweel.  

Credits

Regisseur
Eva Dzhyshyashvili
Producent
Oksana Ivanyuk
Jaartal
2022
Productieland
Oekraïne
Soort
Documentaire
Duur
75 minuten
Taal
Oekraïens
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
IQ Production