Plan 75

Chie Hayakawa

Om vergrijzing het hoofd te bieden, voert de Japanse overheid het programma Plan 75 in waarin het haar burgers ouder dan 75 de financiële en logistieke ondersteuning biedt bij hun wens tot euthanasie. Het dystopische drama is de Japanse inzending voor de Oscar voor Beste Internationale Film.

Met 30% van de Japanse bevolking boven de 65 jaar en een van de laagste geboortecijfers ter wereld staat Japan voor een historische economische en gezondheidscrisis. Plan 75 presenteert een nabije toekomst waarin de Japanse overheid een volstrekt klinische oplossing formuleert: burgers van 75 jaar en ouder kunnen zich vrijwillig laten euthanaseren in het belang van de samenleving. Degenen die zich vrijwillig aanmelden kunnen een geldbedrag krijgen voor een laatste droomvakantie, een gratis begrafenis, of zelfs de kans om te sterven in een vijfsterren kuuroord.

Het plan lijkt te werken, met overheidsinstellingen vol senioren zoals de charmante 78-jarige Michi (gespeeld door oudgediende actrice Chieko Baisho), een gepensioneerde schoonmaakster wier middelen van bestaan verdwijnen. Werknemers als Hiromu en de Filippijnse gastarbeidster Maria hebben er allebei professioneel voordeel bij om de ouderen te euthanaseren, maar onder de oppervlakte blijft iedereen zich afvragen of het wel moreel verantwoord is.

Credits

Regisseur
Chie Hayakawa
Jaartal
2022
Productieland
Japan, Frankrijk, Filippijnen
Soort
Fictie
Duur
105 minuten
Taal
Japans
Ondertiteling
NL
World Sales
Urban Distribution International
Nederlandse distributeur
September Film Distribution