Plastic Fantastic

Isa Willinger

Zeer informatieve documentaire bekijkt het probleem van plasticvervuiling van alle kanten. Terwijl het bewustzijn over de crisis groeit, neemt productie van plastic een hoge vlucht. Is de industrie op de goede weg om het probleem op te lossen? Hoe kan plastic recycling wél werken? 
 
Plastic Fantastic opent met een ongelooflijk statement: ‘Er zijn 500 keer meer plastic deeltjes in onze zeeën dan sterren in ons heelal.’ Dit wordt begrijpelijk wanneer je beseft dat deeltjes van het allereerste plastic dat in de natuur terechtkwam, er nog steeds zijn. Sarah-Jeanne Royer vertelt ons dit, terwijl ze vrolijk plastic afval van een strand opraapt om te worden onderzocht en gecategoriseerd. Dit soort onderzoek heeft het publieke bewustzijn van plasticvervuiling sterk vergroot.  
 
Toch is de verwachting dat de productie enorm blijft groeien. We zijn getuige van de gevolgen hiervan in Louisiana, waar Sharon Lavigne protesteert tegen de komst van alweer een petrochemische fabriek die zorgt voor hoge kankercijfers. In Kenia voerde fotograaf James Wakibia succesvol actie tegen plastic zakken, en hij gaat door met actievoeren. Lobbyisten van de industrie smeken ons hen te vertrouwen het probleem op te lossen. En wetenschappers gaan in op de vraag: wat is er nodig om plastic echt recyclebaar te maken? Een grondige kijk op een centraal probleem van onze tijd. 

Credits

Regisseur
Isa Willinger
Producent
Isabelle Bertolone, David Armati Lechner
Jaartal
2023
Productieland
Duitsland
Soort
Documentaire
Duur
102 minuten
Taal
Duits, Engels, Swahili
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Trimafilm