Point Blank

Theresa Jessouroun

Moedige Braziliaanse documentaire onderzoekt het politiegeweld en de corruptie in Rio de Janeiro van de afgelopen twintig jaar. Onder het mom van de ‘oorlog tegen drugsbendes’ vermoordde de politie vele onschuldige favelabewoners.

Braziliaanse favelabewoners worden dubbel getroffen: niet alleen hebben zij te vrezen voor maffiabazen en drugsgeweld, ze hebben ook nog eens te maken met een gewelddadig en corrupt politieapparaat. Wegens angst voor represailles doen ze geen aangifte of durven ze niet te getuigen, waardoor ook het rechtssysteem faalt en de verantwoordelijken van het leed gewoon hun gang kunnen blijven gaan.

De film start bij de brute schietpartij van 1993 in de sloppenwijk Vigario Geral, waarbij eenentwintig mensen om het leven kwamen. De maker legt aan de hand van talloze voorbeelden bloot hoe ernstig het gesteld is met het politiegeweld, wetteloosheid en straffeloosheid in de Braziliaanse sloppenwijken. Nabestaanden, buurtbewoners en overlevenden doen hun verhaal. Er komt zelfs een voormalig lid van een officieuze ‘politiebende’ aan het woord, die een boekje opendoet over hoe agenten wapens en drugs verkopen aan gangsters, ze vervolgens met geweld in beslag nemen en weer doorverkopen.

Credits

Regisseur
Theresa Jessouroun
Jaartal
2014
Productieland
Brazilië
Soort
Documentaire
Duur
94 minuten
Taal
Portugees
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Kinofilmes