Pre-crime

Matthias Heeder, Monika Hielscher

Wat als een misdadiger al gepakt kan worden voordat hij de daadwerkelijke misdaad pleegt? In de thriller Minority Report leek het nog griezelige sciencefiction, maar deze documentaire toont dat de technologie om misdaden te voospellen en mensen op voorhand te arresteren, al wordt gebruikt.

In verschillende landen worden computersystemen gebruikt die op basis van algoritmes voorspellen welke mensen een mogelijke kandidaat zijn om een misdrijf te plegen. Deze mensen kunnen op voorhand gearresteerd worden en zo kan misdaad worden voorkomen. Er is echter heel weinig transparantie over hoe deze algoritmes werken, en bovendien staat dit haaks op een aantal belangrijke mensenrechten die garanderen dat mensen niet zomaar vervolgd kunnen worden en recht hebben op een onderzoek door onafhankelijke instanties, en dat iedereen onschuldig is totdat de schuld bewezen is.

Toch zijn verschillende overheden al een eind op weg met het implementeren van deze technieken. De film neemt ons mee van Chicago naar Londen en van Parijs naar Berlijn en München om aldaar te onderzoeken hoe de computers van vandaag lijsten met misdadigers van morgen produceren. Wie wordt er daadwerkelijk beschermd door deze toepassingen en wie zijn de slachtoffers? En hoe ver willen we gaan als het aankomt op het beveiligen van onze samenleving?

Pre-crime maakt deel uit van het themaprogramma Amnesty Selection.

Credits

Regisseur
Matthias Heeder, Monika Hielscher
Jaartal
2017
Productieland
Duitsland
Soort
Documentaire
Duur
88 minuten
Taal
Duits, Engels, Frans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Kloos & Co. Medien GmbH
World Sales
Rise and Shine