President

Camilla Nielsson

Meeslepend verslag van de Zimbabwaanse presidentsverkiezingen van 2018, gezien vanuit de campagne van oppositiekandidaat Nelson Chamisa – en de ongelooflijke nasleep. Zimbabwe staat op een kruispunt als de charismatische Chamisa de regerende ZANU-PF uitdaagt. Maar zijn de verkiezingen eerlijk? Een politiek drama van het hoogste niveau.

Regisseur Camilla Nielsson keert terug naar Zimbabwe na haar documentaire Democrats uit 2014. In de eerste Zimbabwaanse presidentsverkiezingen sinds Robert Mugabe werd afgezet tijdens een coup, mikt de 40-jarige Nelson Chamisa op het hoogste. Zijn tegenstander: zittend president Emmerson Mnangagwa van Mugabes partij ZANU-PF. Chamisa’s boodschap van verandering resoneert sterk onder de bevolking van Zimbabwe, moe na 38 jaar corruptie en onderdrukking door ZANU-PF. De heersende partij wordt nerveus. Maar zoals Chamisa zijn publiek op campagne voorhoudt: ‘We weten allemaal hoe ZANU-PF opereert. Als ze bang worden, worden ze gewelddadig.’

ZANU-PF doet er alles aan om de verkiezingen te manipuleren. En als de stemmen zijn uitgebracht op verkiezingsdag, blijkt dat de echte strijd nog maar net is begonnen. Een fly-on-the-wall-verslag van Chamisa’s campagne, gecombineerd met huiveringwekkende oorlogsverslaggeving en een juridische thriller over het gevecht om de ziel van een democratie.

Credits

Regisseur
Camilla Nielsson
Jaartal
2021
Productieland
Denemarken, Verenigde Staten, Noorwegen
Soort
Documentaire
Duur
134 minuten
Taal
Engels, Shona
Ondertiteling
EN
World Sales
Cinephil