Prison for Profit

Ilse van Velzen, Femke van Velzen

Heftig verslag van de grimmige realiteit in Zuid-Afrika’s Mangaung-gevangenis. Bestierd door het private beveiligingsbedrijf G4S, een multinational, zijn mishandeling, marteling en verwaarlozing aan de orde van de dag en vrezen onderbetaalde bewakers voor hun leven. Met verhalen van klokkenluiders, bewakers en ex-gevangenen, en schokkende gelekte videobeelden.

Als gevangenen alleen maar worden gezien als instrumenten om geld mee te verdienen, hoe kan een gevangenis dan functioneren? Onderzoeksjournalist Ruth Hopkins is op een missie om de gevolgen van de privatisering van het gevangeniswezen in Zuid-Afrika aan de kaak te stellen. Ze praat met klokkenluiders, analyseert belastende gelekte videobeelden, en probeert uit alle macht haar verhaal naar buiten te brengen. We ontmoeten Shakes, een zacht pratende bewaker in de Mangaung-gevangenis. De stress van zijn baan eist een tol in zijn privéleven. ‘Het is survival of the fittest,’ zegt hij. Francis, een ex-gevangene, maakte deze strijd van de andere kant mee: hij is heftig getraumatiseerd en blijvend gewond door mishandeling.

Filmmakers Ilse en Femke van Velzen (Weapon of War, Justice for Sale) laten zien welke prijs er moet worden betaald als rehabilitatie plaatsmaakt voor winst in het gevangenissysteem: angst, geweld en dehumanisering.

Credits

Regisseur
Ilse van Velzen, Femke van Velzen
Jaartal
2019
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
83 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
IF Productions
World Sales
Java Films
Nederlandse distributeur
Cinema Delicatessen