Prosecutor | Movies that Matter

Prosecutor

Barry Stevens

Kritisch portret van Luis Moreno-Ocampo, de eerste hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag. In 2009 bereikt zijn eerste proces de rechtszaal: de Congolees Thomas Lubanga wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden. We zien de geschiedenis van het omstreden Strafhof, de internationale kritiek, en de problemen van een strafpleiter zonder eigen politiemacht.

De grootse politieke idealen van Moreno-Ocampo en de zijnen worden duidelijk: de intrastatelijke cyclus van wraak vervangen door justitiële gerechtigheid, zoals wetgeving dat ook op nationaal niveau doet. Maar het Strafhof en Moreno-Ocampo zelf halen zich ook met enige regelmaat internationale kritiek op de hals. Bijvoorbeeld omdat de eerste zaken die het Strafhof in behandeling neemt alle uit Afrika afkomstig zijn. Die kritiek wordt nog sterker als Moreno-Ocampo de Soedanese president Omar Al-Bashir wil aanklagen voor oorlogsmisdaden en genocide - het eerste zittende staatshoofd dat door dit nieuwe, permanente strafhof berecht is. De strafpleiter zelf blijft er laconiek onder: "Vergelijk het met een voetbalwedstrijd: de scheidsrechter heeft geen fans."

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Barry Stevens
Land
Canada, Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
90 minuten
Thema's
forensisch, gerechtelijk, herstel, verzoening, internationale organisaties, militairen, het leger, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, genocide, oorlog & gewapende conflicten, politieke moorden (buitengerechtelijke executies), verdwijningen, rechtbanken, rechtspraak, tribunalen, waarheidscommissies & historisch onderzoek
Jaartal
2010