Quo Vadis, Aida?

Jasmila Zbanic

Indrukwekkend en hartverscheurend drama over de uren in aanloop naar de genocide van Srebrenica in 1995. Aïda werkt als tolk op de door de Nederlanders geleide VN-basis. Ze wordt verscheurd tussen haar plicht tegenover de machteloze Dutchbatters, en de wanhoop van haar dorpsgenoten – vooral haar man en twee zonen.

Als de Bosnische stad Srebrenica in juli 1995 wordt ingenomen door het Bosnisch-Servische leger, vluchten meer dan twintigduizend mensen naar de Nederlandse VN-compound in de buurt. Aïda, die als tolk werkt voor de Nederlanders, is ervan overtuigd dat de Verenigde Naties hun belofte nakomen om de inwoners te beschermen. Terwijl ze haar tolkenwerk doet te midden van de toenemende chaos, probeert ze ook haar man – het timide schoolhoofd Nihad – en haar twee zoons te helpen.

Maar het leger van generaal Mladić overrompelt de machteloze Nederlanders, die wanhopig smeken om de beloofde NAVO-luchtsteun die niet komt. Terwijl de situatie ontaardt in catastrofe, geeft Aïda alles wat ze heeft om haar man en zoons te redden. Aangrijpend en belangrijk historisch drama, met meesterlijk acteerwerk van Jasna Đuričić als Aïda en Johan Heldenbergh als de Nederlandse kolonel Thom Karremans.

Credits

Regisseur
Jasmila Zbanic
Jaartal
2020
Productieland
Bosnië en Herzegovina
Soort
Fictie
Duur
102 minuten
Taal
Bosnisch, Engels, Nederlands
Ondertiteling
NL | EN
Nederlandse distributeur
Cinéart