Rachel

Simone Bitton

In 2003 komt de 23-jarige Amerikaanse activiste Rachel Corrie om het leven wanneer zij probeert te voorkomen dat het Israëlische leger Palestijnse huizen in Rafah, in de Gazastrook, platwalst. Ze wordt doodgereden door een bulldozer. Uit een onderzoek van het Israëlische leger blijkt dat haar overlijden een ongeluk was. Volgens buitenlandse activisten en Palestijnen heeft de bestuurder van de bulldozer Rachel echter doelbewust doodgereden. De Marokkaanse filmmaker Simone Bitton reconstrueert de zaak in 'Rachel'. Ze gaat op zoek naar ooggetuigen van alle betrokken partijen en vergelijkt hun verhalen. De film levert niet alleen nieuwe inzichten op over de dood van Rachel, maar vertelt ook het verhaal van haar idealisme en politieke betrokkenheid. Leden van International Solidarity Movement, waar Rachel lid van was, lezen stukken uit haar dagboeken voor.
Bitton werkte drie jaar aan de film. Het bleek niet gemakkelijk de familie van Rachel te overtuigen dat ze van goede wil was en de vertegenwoordiger van het Israëlische leger te spreken te krijgen. Maar ze kreeg het voor elkaar.
In het programma A Matter of ACT vertoont het festival de film 'To Shoot an Elephant', gemaakt door Alberto Arce in samenwerking met International Solidarity Movement. International Solidarity Movement is genomineerd voor de Gouden Vlinder Award voor meest imponerende mensenrechtenactivist of –organisatie.

Credits

Regisseur
Simone Bitton
Producent
Thierry Lenouvel
Jaartal
2009
Productieland
Frankrijk, België
Soort
Documentaire
Duur
100 minuten
Taal
Arabisch, Engels, Hebreeuws
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Ciné-Sud Promotion
World Sales
uMedia France
Nederlandse distributeur
Cinéart