Radical

Christopher Zalla

In een Mexicaanse grensstad geteisterd door verwaarlozing, corruptie en geweld, probeert een gefrustreerde leraar een radicaal nieuwe methode om de apathie van zijn leerlingen te doorbreken en hun nieuwsgierigheid, potentieel... en misschien zelfs hun genie te ontsluiten. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

De José Urbina López-school, een vergeten basisschool in Matamoros (Mexico), is waar leraren heen worden gestuurd als ze elders falen – of misschien de verkeerde persoon boos maken binnen het corrupte onderwijssysteem. Het gebied wordt geteisterd door moorden en drugscriminaliteit. Het is waar Sergio Juárez (gespeeld door Eugenio Derbez, ook te zien in Oscarwinnaar CODA) het schooljaar begint vol idealistische onderwijsideeën. Hij komt er al snel achter dat hij obstakels moet overwinnen die hij nooit had zien aankomen.

‘Er is een leraar die dingen anders doet,’ zegt Niko, die heen en weer wordt geslingerd tussen school en de lokale criminelen. Een andere leerling van Sergio is Paloma, een wiskundig genie. Zij woont bij een vuilnisbelt met haar zieke vader, die schroot verzamelt om de eindjes aan elkaar te knopen. En bedachtzame Lupe wordt onder druk gezet door haar familie om thuis te blijven en te helpen. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van leraar Sergio Juárez Correa, die met zijn onconventionele lesmethoden het potentieel van kinderen wist te ontsluiten. 

Credits

Regisseur
Christopher Zalla
Producent
Ben Odell, Eugenio Derbez, Joshua Davis
Jaartal
2023
Productieland
Mexico
Soort
Fictie
Duur
127 minuten
Taal
Spaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
3PAS Studios
World Sales
The Film Sales Company
Nederlandse distributeur
WW Entertainment