Radio Kobani

Reber Dosky

Tijdens zijn reis naar de stad Kobani, op de grens tussen Turkije en Syrië, ontmoet de Koerdisch-Nederlandse regisseur Reber Dosky de twintig jaar oude verslaggeefster Dilovan Kîko. Zij is vastbesloten om in de ruïnes van haar stad, waar geen huis meer overeind staat, een radiostation draaiende te houden.

Regisseur Reber Dosky was er met zijn camera bij toen Koerdische strijders de grensstad Kobani heroverden op de bezetters van IS.  In 2015 maakte hij hierover de korte film Sniper of Kobanî, die vorig jaar op het Movies that Matter Festival te zien was. Tijdens zijn reis ontmoette hij de jonge Koerdische verslaggeefster Dilovan Kîko. Zij trekt erop uit om overlevenden, bevrijders, terugkerende vluchtelingen en muzikanten te interviewen. Haar radio-uitzendingen vormen de rode draad bij de wederopbouw van de stad. Ook voor Dilovan zelf is het een manier om haar trauma’s te verwerken en een nieuw leven op te bouwen. In de studio neemt ze een audioboodschap op voor het kind dat ze ooit hoopt te hebben.

Radio Kobani toont de strijd, de genezing van fysieke en mentale wonden en het opbloeien van de liefde. Het geeft een intiem, schokkend en poëtisch beeld van trauma’s en de kunst van het overleven.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Regisseur
Reber Dosky
Producent
Jos de Putter
Jaartal
2016
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
70 minuten
Taal
Koerdisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Dieptescherpte BV