Rebelle

Kim Nguyen

Magische speelfilm over Komona, een veertienjarig meisje dat haar ongeboren kind vertelt hoe ze rebel is geworden. Hoe ze te midden van het oorlogsgeweld verliefd werd op de Magician, een andere kindsoldaat, met wie ze het rebellenleger probeert te ontvluchtten.

Als Komona twaalf is wordt ze, ergens in de Afrikaanse sub-Sahara, door het rebellenleger ontvoerd en met een AK47 in haar hand gedwongen mee te vechten in de oorlog tegen de staat. Gelukkig is daar de 15-jarige soldaat Magician, die naar haar luistert, haar vriend wordt en besluit dat hij met haar wil trouwen. Komona en Magician worden verliefd en besluiten het rebellenleger te ontvluchten. Het leven krijgt weer kleur. Net wanneer ze zich veilig wanen, slaat het noodlot toe. De oorlog gaat door en Komona zit er opnieuw middenin. Dan beseft ze dat als ze gelukkig wil worden, ze terug zal moeten keren naar haar geboortegrond en in het reine moet komen met de spoken uit haar verleden.

Rebelle werd opgenomen in de Democratische Republiek Congo en is de Canadese inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film uit 2012. Op zoek naar geschikte acteurs vond de Canadese regisseur Kim Nguyen zijn hoofdrolspeler, de jonge Congolese actrice Rachel Mwanza, in Kinshasa, waar zij op straat leefde. Op het filmfestival van Berlijn won zij met haar verpletterende filmdebuut de Zilveren Beer voor Beste Actrice. Mwanza is op het festival ook te zien in Kinshasa Kids.

Credits

Kijkwijzer
16
Regisseur
Kim Nguyen
Land
Canada
Soort
Fictie
Duur
90 minuten
Thema's
kinderen, kinderrechten, oorlog & gewapende conflicten, politieke moorden (buitengerechtelijke executies), verdwijningen, seksuele rechten, verkrachting
Jaartal
2012