Redemption of General Butt Naked, The

Daniele Anastasion

Absurd portret van de beruchte ‘naakte generaal’ Joshua Blahyi die zich na de bloederige burgeroorlog in Liberia bekeerde tot evangelist. Nu vraagt hij vergeving, aan God én aan de nabestaanden van zijn slachtoffers.

De spiernaakte generaal Joshua Blahyi is een levende legende in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Tijdens de veertienjarige burgeroorlog leverde de krijgsheer in adamskostuum een angstaanjagend en bloederige strijd, waarbij hij naar eigen zeggen verantwoordelijk was voor zo'n twintigduizend doden. Na de oorlog bekeerde hij zich tot het christendom, stichtte een gezinnetje en werd actief als evangelist. De camera volgt de oud-generaal als hij kerkdiensten leidt of slachtoffers bezoekt. Tegelijk schetst de film een portret van het dagelijks leven in Liberia na de burgeroorlog, waar inwoners elke dag oog in oog staan met voormalige krijgers. De Liberianen kunnen nauwelijks hun ogen geloven als ze de generaal op straat zien preken over God en vergeving. In interviews komen nabestaanden en andere betrokkenen afzonderlijk aan het woord. Sommigen plaatsen kanttekeningen bij zijn transformatie. Zijn zijn berouw en bekering wel oprecht? Wil hij echt iets terugdoen voor Liberia door zijn vroegere soldaten op te vangen? En hoe ver strekt zijn loyaliteit nu echt?

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Daniele Anastasion
Land
Liberia, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
85 minuten
Thema's
herstel, verzoening, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, genocide, oorlog & gewapende conflicten, politieke moorden (buitengerechtelijke executies), verdwijningen, rechtbanken, rechtspraak, tribunalen, waarheidscommissies & historisch onderzoek
Jaartal
2011