Retour a Ithaque

Laurent Cantet

Vijf vrienden genieten op een terras met uitzicht over Havana van de zonsondergang en vieren de terugkeer van hun vriend Amadeo na zestien jaar ballingschap. Ze kijken terug op hun leven, ervaringen en niet-uitgekomen dromen in deze delicate en karakteristieke film van veelgeprezen regisseur Laurent Cantet.

Met zicht op de prachtige haven halen Amadeo, Aldo, Tania, Rafa en Eddy onder het genot van een hapje en drankje hun hart op. De conversatie start met grappige anekdotes en mooie herinneringen aan toen ze nog jong en onbezonnen waren. Maar met zonsondergang verandert langzaam de sfeer. De nasleep van de ‘speciale periode’ in Cuba, toen de onderdrukking in het land verscherpte, is voor de vrienden maar al te aanwezig. Geen van allen hebben zij hun droom kunnen verwezenlijken: een schilder die geen autonomie kent, een gevluchte schrijver met een writer’s block, een corrupte ambtenaar en een arme oogarts. Naarmate de avond vordert worden oude wonden opengehaald en diepe geheimen blootgelegd, maar dan is er ook plaats voor verzoening en wederzijds begrip.

De Franse filmmaker Laurent Cantet (Entre les murs) werkte voor dit ‘conversation piece’ samen met de Cubaanse romanschrijver Leonardo Padura.

Credits

Regisseur
Laurent Cantet
Jaartal
2014
Productieland
Frankrijk
Soort
Fictie
Duur
95 minuten
Taal
Spaans
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Full House
Nederlandse distributeur
Cinéart