Return to Epipo

Judit Oláh

In de jaren 1980 was Epipo voor velen een van de meest opwindende zomerkampen van Hongarije. Maar onder de oppervlakte sluimerden geheimen en misbruik. Filmmaker Judit Oláh bezocht Epipo als kind. Nu brengt ze een groep van haar oud-kampgenoten bijeen om samen hun ervaringen na te spelen.

Toen ze 6 was stuurden Judit Oláhs ouders haar naar een Hongaars zomerkamp dat werd gehouden in een imaginair land genaamd Epipo. Het land had zijn eigen volkslied, religie, rituelen en een geheime gebarentaal. Judit bezocht het kamp vier zomers op rij en voor haar was het mysterieus, magisch en opwindend. Niet in de laatste plaats vanwege de leider van het kamp, de charismatische en coole Sipos. Maar was dat het hele verhaal, of waren er dingen die ze onderdrukte?

Nu, zo’n dertig jaar later, roept Judit een groep van haar oude kampvrienden bijeen om hun ervaringen na te spelen. Langzaam keren de herinneringen terug. Bijvoorbeeld het feit dat spelletjes en kampregels vernederend konden worden, en de straffen fysiek. En daarmee eindigde het misbruik niet. Terwijl meer herinneringen en gevoelens aan de oppervlakte komen, groeien de spanningen in de groep: waren sommigen van hen medeplichtig? En vertelt iedereen zijn hele verhaal? Ontnuchterende documentaire over de schade die kan worden aangericht in de jeugd. Met veel beelden uit het toenmalige zomerkamp.

Credits

Regisseur
Judit Oláh
Jaartal
2020
Productieland
Hongarije
Soort
Documentaire
Duur
84 minuten
Taal
Hongaars
Ondertiteling
EN
World Sales
Syndicado