Rhino Season

Bahman Ghobadi

Deze poëtische speelfilm is tegelijkertijd een politieke aanklacht en een epische liefdestragedie. De Iraans-Koerdische dichter Sahel wordt ten onrechte opgesloten tijdens de islamitische revolutie van Iran. Visuele pracht en een filmische ervaring, met een hoofdrol voor Monica Bellucci.

Tijdens de islamitische revolutie in Iran wordt Sahel (Behrouz Vossoughi) slachtoffer van een persoonlijke vendetta. Samen met zijn toegewijde vrouw Mina (Monica Bellucci) wordt hij ten onrechte opgepakt en in de gevangenis gegooid. Na tien jaar mag Mina plotseling de gevangenis verlaten. De autoriteiten informeren haar over de dood van haar man, die echter nog springlevend is. Gebroken vlucht zij met haar twee kinderen naar Turkije, terwijl Sahel nog eens twintig jaar in de gevangenis moet blijven. Wanneer Sahel na drie decennia eindelijk wordt vrijgelaten, begint hij aan een zoektocht naar zijn geliefde vrouw. De herinnering aan haar is het enige dat hem tijdens zijn vreselijke beproeving op de been heeft gehouden.

De Iraans-Koerdische filmmaker Bahman Ghobadi (Turtles Can Fly) baseerde Rhino Season op de dagboeken van de Koerdische dichter en persoonlijke vriend Sadeh Kamangar.

In 2010 opende het Movies that Matter Festival met Ghobadi’s film No One Knows About Persian Cats en bekroonde de filmmaker met de Lifetime Achievement Award.

Credits

Regisseur
Bahman Ghobadi
Producent
Bahman Ghobadi
Jaartal
2012
Productieland
Koerdistan, Turkije
Soort
Fictie
Duur
104 minuten
Taal
Perzisch
Productiebedrijf
Mij Film Co.
World Sales
Goodfellas
Nederlandse distributeur
Amstelfilm