Risk

Laura Poitras

Onthullend portret van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De Oscar-winnende regisseur Laura Poitras (Citizenfour) volgt Assange gedurende zes jaar. Wat aanvankelijk een positief document van een visionaire, historische figuur had moeten zijn, verandert in een karakterstudie van een narcistische man die graag gevoelige zaken van anderen blootlegt, maar fel uithaalt wanneer hij zelf onder de loep genomen wordt.

Zes jaar lang kreeg Poitras vrije toegang tot Wikileaks-oprichter Jullian Assange en zijn team. Gedurende deze tijd filmde ze van dichtbij de opkomst van de man en zijn online platform; van het lekken van geheime overheidsdocumenten tot de vlucht van Assange naar het gebouw van Ambassade van Ecuador in Londen.

Aanvankelijk is Poitras een bewonderaar, maar langzaamaan verzuurt de relatie met haar subject. Assange wordt beschuldigd van aanranding en spreekt zich in de film nogal neerbuigend uit over de vrouwen die hem beschuldigen. Wanneer de filmmaker samen met klokkenluider Edward Snowden de gangen van de NSA onthult via de reguliere media, is Assange furieus. Hij distantieert zich van de film en de regisseur is niet langer welkom. Poitras besluit na een eerste release in Cannes in 2016 de film opnieuw te monteren en komt een jaar later met deze geheel nieuwe, meer kritische film.

Risk maakt deel uit van het themaprogramma Festival Favorites.

Credits

Regisseur
Laura Poitras
Jaartal
2016
Productieland
Duitsland, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
92 minuten
Taal
Arabisch, Engels, Spaans
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Praxis Films Berlin
World Sales
Dogwoof