A River Changes Course

Kalyanee Mam

Wonderschone, gestileerde documentaire die het publiek diep meevoert in de weelderige jungles en over de trage rivieren van Cambodja. Daar probeert de inheemse gemeenschap onder de rook van de opkomende industrie haar traditionele leefwijze in stand te houden.

Waar ze ooit zelfvoorzienend waren en leefden van al het goede dat het land en de rivier hen bracht, eist nu de opkomende economie en industrie in Cambodja zijn tol voor de mensen in de inheemse gebieden. De visvangst neemt ernstig af; regenwouden worden gekapt en de prijs voor land om rijst te verbouwen wordt steeds hoger. Hierdoor kunnen gezinnen niet goed rondkomen en worden kinderen thuisgehouden van school om zoveel mogelijk mee te helpen in de levensvoorziening. Tegelijkertijd zoeken veel jonge mensen hun heil in de grote stad Phnom Penh, waar ze voor een schamel loontje aan de slag kunnen in een van de vele fabrieken.

Behalve een aanklacht tegen de industrialisering is de film een ontdekkingsreis die de kijker meeneemt op dromerige, trage tochten over het water, door het dichtbegroeide oerwoud en op bezoek bij de inheemse families. A River Changes Course is het regiedebuut van Kalyanee Mam, eerder geroemd om haar camerawerk bij de gelauwerde documentaire Inside Job. Ondanks de zware omstandigheden toont zij de geportretteerden als waardige, trotse mensen in een verloren strijd tegen radicale verandering. 

Credits

Regisseur
Kalyanee Mam
Producent
Kalyanee Mam, Ratanak Leng
Jaartal
2013
Productieland
Cambodja
Soort
Documentaire
Duur
83 minuten
Taal
Jarai, Khmer
Productiebedrijf
Migrant Film
World Sales
Cat & Docs