ROCK. PAPER. GRENADE

Iryna Tsilyk

As Tymophiy’s oma haar nieuwe vriend Felix mee naar huis neemt, wordt hun rustige huishouden flink opgeschud. Felix’ trauma als Sovjet-veteraan uit de Afghaanse oorlog drukt zwaar op de atmosfeer thuis. Maar Tymophiy en Felix kunnen het prima vinden. Teder, subtiel humoristisch coming-of-age drama. 
 
De jonge Tymophiy is gefascineerd door de nieuwe vriend die zijn oma Lida meeneemt om bij hen in huis te wonen. Felix en Tymophiy spelen schaak en luisteren klassieke muziek. Felix leert Tymophiy dat je alle vrouwen moet behandelen als buitenaardse wezens, en hoe hij een mitrailleur moet laden. Dit laatste tot groot ongenoegen van Tymophiy’s moeder Olya, die sowieso niet blij was dat Felix bij hen in huis kwam wonen.  
 
Felix’ PTSS, opgelopen tijdens de oorlog tussen de Sovjet-Unie en Afghanistan in de jaren tachtig, beïnvloedt de sfeer in huis sterk. Hij drinkt, schreeuwt ’s nachts, loopt nerveus door het huis en heeft verwarde buien. Ook lijkt het erop dat hij schimmige dealtjes sluit om wat bij te verdienen. Tymophiy observeert het allemaal en wordt tegelijkertijd verliefd op de vrijdenkende Toma. Subtiel drama, en ook een melancholisch portret van post-Sovjet Oekraïne in de jaren 1990.  

Credits

Regisseur
Iryna Tsilyk
Producent
Anna Yatsenko, Volodymyr Yatsenko
Jaartal
2022
Productieland
Oekraïne
Soort
Fictie
Duur
92 minuten
Taal
Oekraïens
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Forefilms