Roshmia

Salim Abu Jabal

Een bejaard echtpaar moet na vijftig jaar hun uit golfplaten en zeil opgetrokken huisje in de Roshmia Vallei in de Noord-Israëlische stad Haifa verlaten omdat er een nieuwe weg wordt aangelegd. Een bemiddelaar probeert te helpen, maar wanneer de dag van de verhuizing nadert, loopt de spanning op.

Yousef en Amna zijn beiden rond de tachtig. Ze wonen al meer dan vijftig jaar in een armoedig huisje dat is opgetrokken uit golfplaten en zeil in de Roshmia Vallei, een diepe kloof in de Noord-Israëlische stad Haifa. Nu de stad oprukt, wordt de stilte regelmatig verstoord door langsbulderende vrachtwagens. Vanwege een nieuw wegenbouwproject wordt het echtpaar door de autoriteiten gedwongen te verhuizen. Ze zijn opstandig en wanhopig, vooral Yousef. Hij heeft al veel te verduren gehad van het conflict en de onderdrukking, en wil op deze plek sterven.

De film observeert het kibbelende, voortdurend sigaretten rokende stel in de laatste dagen van hun verblijf in de Roshmia Vallei. Ze hebben geen kinderen en krijgen weinig bezoek, al komen er nu regelmatig journalisten om ze over hun situatie te interviewen. Een man probeert te helpen als bemiddelaar; hij onderhandelt bij de gemeente voor een goede compensatieregeling. Ondertussen nadert de dag van de sloop en loopt de spanning op.

Credits

Regisseur
Salim Abu Jabal
Producent
Rafia Oraidi
Jaartal
2015
Productieland
Libanon, Palestina, Qatar, Syrië, Verenigde Arabische Emiraten
Soort
Documentaire
Duur
70 minuten
Taal
Arabisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Boujabel Productions