Russia vs Lawyers

Masha Novikova

Het beroep van advocaat is extreem gevaarlijk geworden in Rusland. Meer dan driehonderd advocaten zijn er de afgelopen twee decennia gedood. De helft van deze gevallen blijft onopgelost. Gelauwerd filmmaker Masha Novikova volgt mensenrechtenadvocaten in hun dagelijks leven en legt hun hoop en twijfels vast. 
 
‘Zo lang we niet vertrekken, is er nog een beetje hoop,’ zegt een van de geportretteerde advocaten in Russia vs Lawyers. Maar het wordt steeds moeilijker voor ze. Eerder was de overheidsrepressie voornamelijk gericht op hun cliënten. Als advocaten werden aangevallen, was dat meestal ‘bijkomende schade’. Nu lijkt het er steeds vaker op dat advocaten zelf het belangrijkste doelwit zijn. Vooral de kleine minderheid die nog steeds mensenrechten- of corruptiezaken op zich neemt. 
 
Tegenwoordig doen de meeste Russische advocaten vooral hun best om geen problemen te krijgen. Toch weigert een kleine minderheid, verspreid over het land, toe te geven aan het regime en blijft vechten voor de rechten van hun cliënten, ondanks de risico’s. Deze documentaire vertelt de verhalen van deze buitengewone professionals, en schetst tegelijkertijd het complexe beeld van de huidige Russische samenleving. 

Credits

Regisseur
Masha Novikova
Producent
Masha Novikova, Julia Shaginurova
Jaartal
2023
Productieland
Duitsland, Nederland, Letland
Soort
Documentaire
Duur
90 minuten
Taal
Russisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
NOVDOC
World Sales
New Docs